Polityka prywatności

Polityka prywatności użytkowników serwisu internetowego www, Systemu Bankowości Elektronicznej oraz Systemu Wsparcia Procesów Kredytowych

Podkarpacki Bank Spółdzielczy informuje, że dokłada szczególnej staranności w zakresie ochrony prywatności użytkowników korzystających z bankowych serwisów internetowych. Wszelkie informacje przekazywane przez użytkowników serwisów są chronione przy użyciu najnowocześniejszych technologii, zgodniez aktualnie obowiązującymi normami prawnymi, wymogami bezpieczeństwa i zasadami poufności.

Administrowanie danymi osobowymi

Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926 ze zm.) Podkarpacki Bank Spółdzielczy z siedzibą w Sanoku przy ul. Mickiewicza 7 informuje, że jest Administratorem danych osobowych podanych przez użytkowników serwisów w formularzach zamieszczonych na stronie internetowej. Wypełnienie i wysłanie formularza kontaktowego znajdującego się w danym serwisie oznacza przekazanie danych osobowych znajdujących się w formularzu. Bank zbiera wyłącznie dane, które posłużą do świadczenia usługi wybranej przez użytkownika serwisów, udzielenia odpowiedzi na skierowane do Banku wystąpienie, w celach marketingowych związanych z reklamą własnych usług i produktów bankowych, przekazania informacji na temat oferty Banku oraz archiwalnym i statystycznym. Dane podawane przez użytkownika serwisów w czasie wypełniania formularza online chronione są za pomocą protokołu SSL (Secure Socket Layer). Dane osobowe mogą być przekazywane wyłącznie podmiotom uprawnionym na podstawie przepisów prawa a osoby, których dane osobowe dotyczą, mają prawo wglądu do swoich danych i ich poprawiania w przypadku niezgodności ze stanem rzeczywistym.

Pliki cookies

Serwisy internetowe Banku wykorzystują pliki cookies, czyli dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie) użytkownika serwisów i przeznaczone do korzystania ze stron internetowych serwisów. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. W ramach serwisów internetowych Banku stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

  • „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelnianiaw ramach serwisu;
  • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;
  •  „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu;
  • „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik,rozmiaru czcionki,wyglądu strony internetowej itp.;
  • „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W serwisach internetowych Banku pliki cookies wykorzystywane są w celu:

  • dostosowania zawartości stron internetowych serwisów do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisów i odpowiednio wyświetlić stronę internetową,dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisów korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  • utrzymanie sesji użytkownika serwisów (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

Poza gromadzeniem informacji związanych z korzystaniem z serwisów przez użytkowników Bank nie zbiera w sposób automatyczny żadnych innych informacji o użytkowniku.
Oprogramowanie służące do przeglądania serwisów internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Bank informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych serwisów, w tym utratę dostępu do niektórych funkcji, w szczególności wymagających logowania. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z Bankiem reklamodawców oraz partnerów – firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.

Zastrzeżenia prawne

Podkarpacki Bank Spółdzielczy informuje, że wszelkie dane zamieszczone w treści serwisów internetowych mają charakter wyłącznie informacyjny. Dane o usługach pośrednictwa finansowego oraz wzory formularzy wykorzystywanych przez Bank nie stanowią wiążącej oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego i mogą ulec zmianie. Bank dokonuje czasowej aktualizacji tych danych. Podkarpacki Bank Spółdzielczy informuje, że informacje wysyłane za pomocą poczty elektronicznej oraz innych form transmisji nieszyfrowanych przez internet nie mają charakteru poufnego i mogą być narażone na ingerencję osób trzecich.